Atramentové tlačiarne – tipy a triky na efektívnu tlač

Aj keď sa technológie neustále vyvíjajú, stará dobrá atramentová tlačiareň je tu s nami už desaťročia. A zdá sa, že nikam neodchádza. Farebná alebo čierno-biela atramentová tlačiareň je jednoducho stálica. Aké sú jej silné stránky a aké triky fungujú na efektívnu tlač?

História tlačiarní je nádherne pestrá a zaujímavá. Chceme však ostať na pulze doby, preto viac pozornosti venujeme súčasnosti. Ako vznikla atramentová tlačiareň, ktorá je tu s nami už desiatky rokov?

Jej priamym predchodcom bola ihličková tlačiareň, konkrétne prvý sériovo vyrábaný model EP-101 od spoločnosti Epson z roku 1968. O desať rokov neskôr bol model nahradený 9-ihličkovou tlačiarňou. To už bola atramentová tlačiareň dávno vymyslená, ale vedelo o nej iba pár ľudí. A ešte menej ľudí ju reálne používalo.

Atramentová tlačiareň pre úrady

Do povedomia sa atramentová tlačiareň dostala až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, keď dokázala verne vytlačiť obrázok z počítača. To sa ihličkovým tlačiarňam veľmi nedarilo. Navyše im tlač trvala dosť dlho a bola hlučná.

Pokusy vyvinúť čo najlepšiu atramentovú tlačiareň a zaujať ňou koncových spotrebiteľov (v tom čase prevažne úrady a firmy, pretože mať v domácnosti počítač ešte nebolo bežnou vecou) robili všetci výrobcovia. Chvíľu boli na vrchole IMB a zdalo sa, že ich atramentová tlačiareň prerazí, ale podarilo sa to napokon natesno spoločnosti Epson s atramentovými tlačiarňami Canon a atramentovými tlačiarňami (HP) Hewlet Packard.

Prvý model atramentovej tlačiarne, ktorý si mohli kúpiť aj bežní spotrebitelia, pretože sa dala ľahko ovládať a mala prijateľnú cenu, bola atramentová tlačiareň HP DeskJet. Bola hitom konca osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov.

Princíp tlače atramentovej tlačiarne

Aj keď by sa mohlo zdať, že najdrahšou časťou atramentovej tlačiarne sú náplne na farby, v skutočnosti neraz až 80 % predajnej ceny atramentovej tlačiarne tvorí tlačová hlava.

Princíp tlače atramentovej tlačiarne spočíva vo vystrekovaní mikroskopických kvapôčok farby (atramentu) z tlačovej hlavy na papier, resp. iné potláčané médium. Farebná atramentová tlačiareň obsahuje zásobníky (atramentové kartridže) so štyrmi základnými farbami.

Sú označené písmenami C, M, Y a K (CMYK).

  • C znamená cayn, azúrová.
  • M je magenta – purpurová.
  • Y je skratka yellow, teda žltá.
  • K je čierna (black).

Z týchto základných farieb sa miešajú všetky ostatné farby. Atramentová tlačiareň v porovnaní s laserovou tlačiarňou vyniká práve schopnosťou verne namiešať farby vrátane rôznych odtieňov. To robí obrázky vytlačené atramentovou tlačiarňou vysokokvalitné, čo do hĺbky, tak aj do šírky farieb. Tlač obrázkov laserovou tlačiarňou je plochejšia, farby nie sú v porovnaní s originálnou predlohou také verné.

Atramentové tlačiarne niektorých značiek (napríklad HP) majú dve atramentové náplne, pričom prvá pozostáva z troch farieb (azúrová, purpurová, žltá) a samostatnej čiernej náplne. Je to praktické najmä pri častej tlači čierno-bielych dokumentov.

Sú aj atramentové tlačiarne, ktoré sa používajú prevažne na tlač fotografií a farebných obrázkov, vtedy môžu mať aj 5 a viac farieb než spomínané štyri základné. Odtiene farieb atramentovej tlače sú potom ešte kvalitnejšie. Platí, že čím viac náplní, tým vyššia vstupná cena atramentovej tlačiarne aj náklady na tlač. Vyššiu cenu majú aj atramentové náplne.

Výmena atramentov v tlačiarni

Cena atramentovej tlačiarne je v porovnaní s laserovou tlačiarňou nižšia. Práve preto je dobrým riešením do domácnosti, kde sa tlačí menej a kde je potrebné tlačiť farebné obrázky.

Farebná atramentová tlačiareň je dobrým pomocníkom nielen pre rodičov pracujúcich (občas) z domu, ale aj pre školopovinné deti a študentov, ktorí si musia tlačiť referáty, seminárne práce a podobne.

Cenu prevádzky atramentovej tlačiarne určuje frekvencia výmeny atramentových náplní. Atramentové náplne do domácej atramentovej tlačiarne stoja v priemere niekoľko desiatok eur.

Atramentové tlačiarne s tankovým systémom farieb majú lacnejšiu prevádzku, pretože keď sa minie niektorá farba, dá sa do nádobky s atramentom jednoducho doliať.

Atramentové náplne s kartridžami treba vymieňať kus za kus. Výmena sa predražuje, pokiaľ niektorá z farieb ešte nie je minutá, ale iná už chýba.

Samotná výmena jednej atramentovej kartridže za druhú je zvyčajne jednoduchá. Všetci výrobcovia atramentových tlačiarní sa snažia, aby ich ovládanie a údržbu zvládol aj bežný, v technickom smere nevzdelaný a neskúsený užívateľ.

Dôležité je vybrať správne náhradné náplne do atramentovej tlačiarne. Každý typ tlačiarne, aj od toho istého výrobcu, môže mať inak dizajnovanú atramentovú kazetu. Kupujte teda vždy atramentové náplne nielen podľa značky tlačiarne (napríklad atramentová tlačiareň HP, atramentová tlačiareň Canon alebo atramentová tlačiareň Epson), ale aj podľa typu tlačiarne (napríklad atramentová tlačiareň Canon Pixma).

Potom otvorte kryt, pod ktorým sa náplň skrýva. Vyberte pôvodnú atramentovú kazetu. Z novej náplne odstráňte ochrannú pásku alebo plastový kryt a vložte ju do tlačiarne. Zatvorte kryt a urobte skúšobnú tlač.

Tipy a triky na používanie atramentovej tlačiarne

1. Ak po výmene atramentovej kazety nevie počítač novú kazetu rozoznať, skúste počítač reštartovať

2. Pokiaľ nemáte atramentovú tlačiareň, ktorá má systém zabraňujúci zasychaniu atramentu, vytlačte aspoň raz za týždeň jednu farebnú stranu textu. Využite pritom font, ktorý šetrí atrament.

3. Ak sa vám nepáči kvalita tlače, ako prvé skúste vyčistiť tlačovú hlavu podľa pokynov výrobcu. Možno sa len zaniesla a nie je nutné meniť atramentové náplne.

4. Vždy majte poruke náhradnú atramentovú kartridž. Pokusy o potlačenie papiera v prípade, že je atramentová náplň prázdna, môžu spôsobiť vážne a nezvratné poškodenie celej atramentovej tlačiarne alebo multifunkčného atramentového zariadenia.