Tlačiarne a tonery

Jednoduchý sprievodca, ktorý ocenia v každej firme

Žiadna firma bez ohľadu na svoju veľkosť sa nezaobíde bez kancelárskej techniky, ktorá zahŕňa tlačiareň, tonery a papier.
Ide o starosti aj náklady, ktoré sa dajú do výraznej miery optimalizovať a outsourcovať.

Ako si správne vybrať tlačiareň?

Pri výbere tlačiarne, ktorá bude najlepšie spĺňať vaše požiadavky, sa určite oplatí poradiť s odborníkmi, ktorí majú prehľad v druhoch tlačiarní, v nákladoch na tlač aj v servise tlačiarní a multifunkčných zariadení. Na konci dňa totiž toto všetko rozhoduje o nákladoch na tlač aj o čase potrebnom na údržbu tlačiarní a tonerov.

Pri výbere správneho druhu a modelu tlačiarne treba hneď na začiatku zohľadniť, či potrebujete tlačiť viac textové dokumenty alebo fotografie, farebne alebo čierno-bielo, extra rýchlo alebo štandardnou rýchlosťou. Či má zariadenie slúžiť iba ako tlačiareň, alebo potrebujete multifunkčné zariadenia aj so skenerom a kopírkou. Zvážiť treba aj spôsob pripojenia (káblom, cez wifi),formáty papiera a vlastnosti papiera (napr. hrúbka, lesk).

Druhy tlačiarní podľa technológie tlače

Skúsenejší a skôr narodení si možno pamätajú prvé ihličkové tlačiarne, ktoré poriadne hrmotali a vytlačiť štandardný papier veľkosti A4 im zabralo niekoľko minút.

Dnes nájdete ihličkovú tlačiareň už iba zriedkavo. Technológie v tomto segmente výrazne pokročili.

Podľa spôsobu tlače si môžete vybrať atramentovú tlačiareň, laserovú tlačiareň, LED tlačiareň alebo dokonca aj 3D tlačiareň. Tá však v bežnej kancelárii nie je potrebná, preto sa na tomto mieste viac zameriame na atramentové a laserové tlačiarne.

Atramentová tlačiareň

Ako je zrejmé už z názvu, atramentové tlačiarne využívajú pri tlači atramentové náplne. Ponúkajú čierno-bielu aj farebnú tlač a sú ideálnym riešením do domácnosti alebo kancelárie, kde sa netlačí veľa a často.

V minulosti mali niektoré atramentové tlačiarne problém s vysychajúcim atramentom, ale nové technológie a nové atramenty do tlačiarní tento hendikep atramentových tlačiarní zmazali. Minulosťou je aj dlhší čas tlače v porovnaní s laserovou tlačiarňou.

Ďalšími výhodami atramentovej tlačiarne sú možnosť tlačiť v dobrej kvalite a verných farbách obrázky, fotky, grafy. Za výhodu sa považuje aj nízka obstarávacia cena atramentovej tlačiarne a dostupnosť atramentových náplní.

Laserová tlačiareň

Laserové tlačiarne slúžia primárne na tlač dokumentov. Ich hlavnou výhodou je minimálna údržba a vysoká výťažnosť tonerov. Laserovým tonerom nevadí ani niekoľkomesačná pauza bez tlače.

Aj keď môžu mať laserové tlačiarne farebné tonery, tlač fotiek a obrázkov nikdy nebude taká kvalitná ako na inom type tlačiarne, keďže laserové tlačiarne nemajú k dispozícii takú paletu farieb ako atramentové tlačiarne.

Laserové tlačiarne fungujú pomocou lasera a práškovej farby, ktorá je umiestnená v tonerovej kartridži. Laser nakreslí na fotovalec požadovaný tvar a následne sa farba nanesie na miesta, na ktorých laser zanechal svoju stopu.

Toner do laserovej tlačiarne je síce drahší než atramentové náplne, no jeho spotreba je niekoľkonásobne nižšia.
Pri vyššom objeme tlače je prevádzka laserovej tlačiarne určite ekonomicky výhodnejšia ako prevádzka atramentovej tlačiarne, preto je laserová tlačiareň ideálna voľba do kancelárie, najmä ak treba tlačiť veľa a rýchlo.

LED tlačiarne

LED tlačiarne pracujú na podobnom princípe ako laserové tlačiarne, ale sú konštrukčne jednoduchšie – majú menej pohyblivých častí, čo znamená tichšiu prevádzku a predpoklad zriedkavejšiehoservisu tlačiarne.

Sú ideálne do kancelárie, kde vďaka množstvu na svetlo citlivých diód tlačia vysokokvalitné čierno-biele dokumenty. Farebná tlač je podobne ako pri laserových tlačiarňach o niečo „chudobnejšia“ na škálu farieb.

Umožňujú tlač aj na podklady citlivé na teplo (napríklad samolepiace fólie alebo PVC materiál).

Do kancelárie je teda ideálna buď laserová, alebo LED tlačiareň, pričom obe potrebujú štyri rôzne valce farebných tonerov. Na domáce použitie a v prípade potreby tlače kvalitných obrázkov alebo fotografií sú najlepšie tlačiarne s atramentovou náplňou.

Ak sa neviete rozhodnúť, aký druh tlačiarne je pre vaše potreby najlepší, prípadne tlačiareň potrebujete, ale nechcete ju z nejakých dôvodov kupovať, dá sa využiť služba prenájmu tlačiarne. Za mesačný poplatok ju budete mať tam, kde potrebujete, pravidelne udržiavanú v dobrej kondícii. Úplne bez starostí.

Tlačiareň a životné prostredie

Tlač dokumentov nemá vplyv len na prevádzkové náklady kancelárie, ale aj na životné prostredie. Použitím papiera počnúc a spotrebou elektrickej energie nekončiac. Dá sa využívať tlačiareň aj ohľaduplne k životnému prostrediu?
Samozrejme, je to možné. Jednou z ciest je viesť zamestnancov a kolegov k tomu, aby tlačili iba dokumenty, ktoré naozaj musia byť vytlačené. Kým však tento spôsob šetrenia naozaj závisí od každého jednotlivcova a jeho prístupu, existujú aj ďalšie možnosti.

Pri tlačiarňach s viacerými funkciami rovnako ako pri multifunkčných zariadeniach je možnosť nastaviť úsporný režim a čierno-bielu tlač. Tým sa ušetrí atrament, respektíve toner, bez toho, aby sa znížila čitateľnosť dokumentu.
Na množstvo spotrebovaného toneru alebo atramentu má vplyv aj typ písma (font). Medzi najúspornejšie patria Century Ghotic, Calibri a Garamond. Naopak, Arial a Tahoma „zožerú“ najviac atramentu, respektíve tonera.

Ak máte zariadenie, na ktorom je možnosť tlačiť obojstranne, využívajte ho. Takto sa dá podľa skúseností našich zákazníkov ušetriť 25 až 40 % kancelárskeho papiera. Znamená to štvrtinovú úsporu nákladov na papier a rovnako tak zníženie objemu odpadu, ktorým sa vytlačený dokument skôr alebo neskôr stane.

Na bežnú tlač stačí využívať kancelársky papier s nižšou gramážou – aj to prináša finančnú úsporu a šetrí životné prostredie.

Ďalším krokom, ako používať tlačiareň a kopírku ekonomickejšie a ekologickejšie, je minimalizovať uhlíkovú stopu pri jej servise. Kvalitná tlačiareň v kombinácii s dobrým servisným technikom znamená menej návštev u vás, menej spotrebovaného tonera/atramentu, a tým aj menšiu uhlíkovú stopu.

Servisný technik okrem pravidelnej údržby tlačiarne, prípadne jej opravy, doručí do firmy aj spotrebný materiál a kancelársky papier a zoberie so sebou na ekologickú likvidáciu prázdne tonerové náplne. To všetko jednou cestou!

Originálne alebo neoriginálne náplne do tlačiarní?

Ďalšou z možností, ako šetriť náklady na prevádzku a údržbu tlačiarne a ako predlžovať jej životnosť, je výber vhodných tonerov.

Každý výrobca tlačiarní vyrába aj originálne tonery, atramenty do svojich tlačiarní. Niekedy sa označujú skratkou OEM (Original Equipment Manufacturer). Sú drahšie, plusom je však spoľahlivosť a automatická zákaznícka podpora.
Niektorí výrobcovia toner renovujú, teda opätovne dopĺňajú do prázdnych originálnych kartridží svoje vlastné tonery.

Tento prístup je šetrnejší k životnému prostrediu a každej firme mierne znižuje prevádzkové náklady na tlač. Nie vždy je to však správne riešenie. Po takomto použití ich „doplnené“ kartridže už viac nezaujímajú a následne vzniká veľký odpad a zaťaženie životného prostredia. Samozrejme, „doplnený“ toner nie je ako toner OEM, a teda ani kvalita tlače nie je rovnaká ako pri ORIGINAL toneroch.

K dispozícii sú, pravdaže, aj tonery od tretích strán, ktoré nevyrábajú tlačiarne, ale špecializujú sa iba na výrobu tonerov, tzv. „aftermarket“. Kvalitu môžu, ale nemusia mať porovnateľnú s OEM tonermi.

Ak chcete šetriť finančné náklady aj životné prostredie, odporúčame autorizovaný servis tlačiarní, ktorý môže zahŕňať aj výmenu tonerov za ORIGINAL tonery.

Pri atramentových tlačiarňach je náplň na tlač – atrament – v špeciálnych zásobníkoch, ktorým sa hovorí kartridže. Dopĺňanie atramentu do kartridže odporúčame iba pri tlačiarňach s tankovým systémom, ktoré sú na to uspôsobené. Inak treba vymeniť celú kazetu – buď čiernu, alebo farebnú s trojicou základných farieb (azúrová, purpurová, žltá).

Čo je vlastne toner?

Toner nie je tekutina, ale prášok, ide o veľmi najemno zomletý plast, zvyčajne polyester. Platí, že čím je prášok v toneri jemnejší, tým kvalitnejší je výsledok tlače.

Ďalšími zložkami tonera v tlačiarni sú polypropylénový vosk (zabraňuje naliepaniu čiastočiek tonerového prášku na zapekaciu jednotku laserovej tlačiarne), sadze (slúžia ako čierne farbivo), pigmenty, mikronizovaný oxid kremičitý (na zníženie trenia medzi časticami prášku) a činidlá na kontrolu elektrostatického náboja medzi časticami.

Súčasťou tonera sú aj ďalšie mechanické komponenty, nevyhnutné pre tlač. Tlačiť by sa nedalo bez magnetickej vývojky (je nabitá kladne, preto sa na ňu „lepia“ záporne nabité farebné častice tonera), vodivého valca (hliníková trubička, pokrytá niekoľkými ďalšími vrstvami kovu) a tlač by bola zložitá, ak by vôbec bola možná, aj bez stierky, ktorá sa stará o to, aby bol valec tonera stále čistý.

Povrch vodivého valca neustále nabíja nabíjacia elektróda a o komunikáciu medzi tlačiarňou, tonermi a počítačom sa stará čip, ktorý je zvyčajne tiež súčasťou tonera.

Ako si vybrať správny toner?

Pri výbere vhodného tonera sa nedá pomýliť, pokiaľ sa riadite presnou značkou tlačiarne a odporúčaniami výrobcu na označenie tonera.

Aj alternatívni výrobcovia vždy uvádzajú značku a typ tlačiarne, pre ktorú sú toner alebo atramentová náplň vhodné.

Ako sa napĺňa toner do laserovej tlačiarne?

Dajú sa tonery a atramentové kartridže znovu naplniť? Už sme spomínali, že v prípade atramentových tlačiarní sa dá kazeta napĺňať iba vtedy, ak má takzvaný tankový systém. Snaha naplniť kartridže, keď na to nie je kazeta uspôsobená, sa môže skončiť vytečeným atramentom, ktorý nezvratne poškodí a zničí celú tlačiareň.

Ak používate originálne tonery, je možné opätovne ich naplniť tonerovým práškom, a to aj svojpomocne. Treba si však zvážiť, či tento postup využijete, pretože potom sa na tonerový valec nevzťahuje záruka a servis môže byť drahší. Takisto ani pri „aftermarket“ a ani pri iných doplňovaných toneroch sa nevzťahuje záruka od výrobcu tlačiarne na prípadný servis spojený s chybou zapríčinenou ich používaním!

Ako predĺžiť životnosť tonerov: tipy a triky

Jeden zo spôsobov, ako predĺžiť životnosť tonera, sme už spomínali – treba zmeniť typ písma na taký, ktorý ho spotrebuje čo najmenej.

Keď v toneri dochádza tonerový prášok, pomôže niekedy pretrepať ho a bude slúžiť ďalej. Netýka sa to však všetkých tonerov vo všetkých tlačiarňach, v každom prípade pretrepaním nikomu a ničomu neublížite.

Ak máte atramentovú tlačiareň, nevypínajte ju z elektrickej siete ani v čase, keď ju nepoužívate. Múdra atramentová tlačiareň sama vie, kedy potrebuje spustiť procesy na prečistenie hlavíc atramentových náplní, aby bola tlač stabilná, rovnomerná a farebne vyvážená.

V prípade, že tlačiareň predsa len vypnete, odporúčame pred prvou tlačou urobiť kontrolnú tlač.

Vplyv na životnosť tonerov a atramentových náplní má aj spôsob ich skladovania. Neprospieva im nadmerné teplo, chlad ani priame slnečné žiarenie. Tonery a atramentové kartridže treba skladovať v tmavom priestore (skriňa, škatuľa) s teplotou 15 až 24 °C a vlhkosťou okolo 60 %.

Samotná tonerová kartridž sa podieľa na kvalite výtlačku z asi 70 – 80 %. Z toho je asi úplne jasné, že akákoľvek manipulácia s niečím, čo sa podieľa na kvalite výsledku takým vysokým číslom, nie je rozumná. Možno kúpa alternatívneho alebo recyklovaného tonera vyzerá lákavo, ale je to len zdanlivá úspora, neskôr, a to s veľkou pravdepodobnosťou, vás to môže stáť aj niekoľkonásobne viac, ako keby ste používali len ORIGINAL.

Čo s prázdnym tonerom?

Prázdne tonery alebo kartridže by sme nemali vyhadzovať do zmesového komunálneho odpadu. Spoľahlivé firmy použité tonery a kartridže recyklujú spôsobom ohľaduplným k životnému prostrediu.

Máte tak istotu, že tonerový valec neskončí len tak na skládke odpadu, kde by sa rozkladal stovky rokov. Bude rozobratý a jednotlivé druhy materiálov opätovne zhodnotené.

Druhou možnosťou je odniesť prázdne tonery a atramentové kazety do zberného dvora vo svojom meste alebo obci, prípadne využiť zberné dni.

Údržba a servis tlačiarní

Životnosť tlačiarní predlžuje a vysokú kvalitu tlače zabezpečuje pravidelný vhodný servis tlačiarní. Pre tlačiarne v každom prostredí, teda doma aj v kancelárii, platí, že by mali mať dostatok priestoru zo všetkých strán a na tlačiareň by sme nemali nič ukladať.

Ďalším krokom pravidelnej údržby tlačiarne je jej čistota a čistenie.

Pri laserovej tlačiarni treba okrem bežného odstránenia prachu z povrchu tlačiarne udržiavať v čistote a dobrej kondícii kontajner na tonery.

Ak sa vám o údržbu tlačiarne alebo multifunkčného zariadenia stará servisný technik, v pravidelných intervaloch a vhodným spôsobom vyčistí nielen kontajner na kazety, ale aj ďalšie vnútorné časti tlačiarne.

Ak údržbu laserovej alebo LED tlačiarne robíte sami, odporúčame raz za čas alebo pri výmene tonera odstrániť prebytok tonerového prášku zo všetkých medzier, škár a povrchov pomocou jemnej suchej handričky.

Aj atramentovú tlačiareň treba pravidelne čistiť a zároveň treba v pravidelných intervaloch prečisťovať jednotlivé trysky, o to sa však už stará samotná tlačiareň a neodporúča sa robiť to svojpomocne.

Na dobrý stav tlačiarne má zásadný vplyv kvalita používaných náplní – atramentov alebo tonerov. Čím kvalitnejšia je náplň, tým kvalitnejšia a v konečnom dôsledku lacnejšia je tlač. Pretože kvalitná náplň dokáže vytlačiť väčší počet strán.

Opravu tlačiarní každého druhu odporúčame ponechať na odborníkov. Okrem toho, že vedia, ako na to, dokážu aj reálne zhodnotiť, či sa oprava vyplatí a predĺži životnosť tlačiarne, alebo bude výhodnejšie kúpiť novú tlačiareň.

Školenie na prácu s tlačiarňou

Aj keď dnes je už väčšina tlačiarní robená tak, aby ich ovládanie bolo vysokointuitívne, určite nie je na škodu absolvovať školenie vedené odborníkom.

Okrem toho, že upozorní na časté chyby, ovláda aj tipy a triky, ako využívať možnosti tlačiarne či multifunkčného zariadenia naplno. Školenie môžu absolvovať všetci zamestnanci firmy, ktorí tlačiareň používajú, alebo sa dá urobiť iba pre vedenie či zodpovedných pracovníkov, ktorí následne zaškolia ostatných.

Kancelársky papier

Tlačiareň bez kancelárskeho papiera je ako auto bez pasažierov – nie je z nej žiaden úžitok. Formát papiera treba vždy vyberať podľa vstupu do tlačiarne. Pokiaľ ide o gramáž papiera do tlačiarne, tiež sa oplatí riadiť radami výrobcu alebo servisného pracoviska tlačiarne či multifunkčného zariadenia.

Pri nevhodne zvolenej gramáži kancelárskeho papiera sa zvyšuje najmä riziko zaseknutia papiera v útrobách tlačiarne. To sa môže vyriešiť veľmi jednoducho jeho vytiahnutím, ale časté zasekávanie kancelárskeho papiera postupne ničí tlačiareň a skracuje jej životnosť.

Pre spoľahlivú tlač v akejkoľvek tlačiarni je dôležité správne skladovanie papiera. Nadmerná vlhkosť nielenže poškodí papier, ale spôsobuje aj zasekávanie papiera v tlačiarni, čo vedie k opakovanej tlači a rastu nielen nákladov, ale aj času potrebného na tlačenie.

Vedeli ste, že je rozdiel medzi kancelárskym papierom určeným na tlač v atramentovej a v laserovej tlačiarni? Na pohľad ho možno nevidieť, no na dotyk áno. Kancelárske papiere určené do laserových tlačiarní majú hladší povrch, na ktorý sa vplyvom tepla lepšie nalepí prášok z tonera.

Naopak, kancelársky papier určený do atramentovej tlačiarne je drsnejší, aby doň mohol atrament z tlačiarne vsiaknuť.
Existujú aj univerzálne kancelárske papiere, ktoré sú mierne drsné a hladké zároveň a dajú sa použiť do všetkých typov tlačiarní.

Informácia o tom, do akého druhu tlačiarne alebo multifunkčného zariadenia je kancelársky papier určený, sa vždy nachádza na obale balíka.

Platí, že čím je gramáž papiera vyššia, tým je tlač kvalitnejšia. Na bežné každodenné tlačenie doma alebo v kancelárii stačí do tlačiarne papier s hmotnosťou 80 až 90 g. Odporúčame však, aby bol od overeného výrobcu. Dá sa to spoznať napríklad podľa toho, že na obale uvádza aj informácie o kontraste a transparentnosti.

Menej kvalitné kancelárske papiere ničia tlačiareň nielen mechanicky už spomínaným zasekávaním, ale aj tým, že sa vyznačujú vyššou prašnosťou. Drobné čiastočky prachu z nekvalitného kancelárskeho papiera znečisťujú tlačovú hlavicu aj ďalšie časti tlačiarne.

Na kvalitu papiera si treba dať pozor aj pri používaní recyklovaného kancelárskeho papiera. Nie vždy je vhodný na tlač dokumentov, ktoré majú byť uchovávané dlhodobo, odporúča sa skôr na interné dokumenty. Otázkou ostáva, či je recyklovaný papier skutočne ekologickou a ekonomickou voľbou, keďže recyklácia kancelárskeho papiera je náročná ako energeticky, tak aj z pohľadu množstva použitej vody. Celý proces sa pritom nezaobíde bez istého množstva agresívnej chémie. Určite je však namieste kancelárskym papierom šetriť a dávať si pozor na jeho spotrebu, napríklad obojstrannou tlačou dokumentov.

Oprava a servis tlačiarní

Aj keď sú tlačiarne a multifunkčné zariadenia navrhnuté tak, aby sa dali ovládať pohodlne a intuitívne, ich pravidelný servis aj prípadná oprava určite patria do rúk odborníkov.

Samozrejme, je mrzuté, keď kopírka zrazu prestane kopírovať, tlačiareň tlačiť, skener skenovať. Robota sa kopí, mnoho úkonov jednoducho nie je možné urobiť.

Napriek tomu neodporúčame skúšať kancelársky stroj opravovať svojpomocne. Lacnejšou a efektívnejšou cestou je mať na servis a údržbu tlačiarne či multifunkčného zariadenia dobrého servisného partnera, ktorý príde problém vyriešiť obyčajne v priebehu niekoľkých hodín.

Nechať na odborníka odporúčame aj výber a nákup náhradných dielov. Nie vždy je nutné, aby išlo o originálny diel od výrobcu. Vzhľadom na vek tlačiarne a druh opravy sú niekedy vhodné aj kvalitné neznačkové náhradné diely. Toto však dokáže zodpovedne a reálne posúdiť opäť len profesionál, ktorý sa servisu a údržbe tlačiarní venuje roky a má nielen najnovšie poznatky, ale aj skúsenosti.

S odborníkmi na kancelársku techniku ste v kancelárii jednoducho vždy v tých najlepších rukách, šetríte náklady, čas aj životné prostredie.